grzyby

Grzybobranie

Wróć do listy

Grzybobranie

Jesienią las jest przepełniony również innymi, nie mniej ważnymi wspaniałościami. Oferuje nie tylko urokliwe widoki drzew oprószonych rdzawo brązowymi, żółtymi i czerwonymi liśćmi. Grzyby, jagody, borówki, poziomki, leśne jeżyny i maliny – to cudowne dary lasu, które spotkamy tu niemal na każdym kroku. To właśnie obfitości runa leśnego będą idealne dla łasuchów i miłośników – zwłaszcza regionalnej – kuchni. Zbierać je można, ale oczywiście poza obszarami chronionymi, parkami narodowymi i rezerwatami, szanując rzecz jasna wszystko co napotkamy na swojej drodze. Pamiętając również o tym, by nie niszczyć grzybów niejadalnych ani nie rozkopywać ściółki. Samo grzybobranie zresztą może okazać się fantastyczną przygodą nie tylko dla najmłodszych, ucząc spostrzegawczości oraz cierpliwości.

Masz pytania? Skontaktuj się śmiało!

Twoja wiadomość została wysłana. Dziękujemy.

Twoja wiadomość nie została dostarczona. Spróbuj ponownie.