Grzybobranie
Jesienią las jest przepełniony również innymi, nie mniej ważnymi wspaniałościami. Oferuje nie tylko urokliwe widoki drzew oprószonych rdzawo brązowymi, żółtymi i czerwonymi liśćmi. Grzyby, jagody, borówki, poziomki, leśne jeżyny i maliny – to cudowne dary lasu, które spotkamy tu niemal na każdym kroku. To właśnie obfitości runa leśnego będą idealne dla łasuchów i miłośników – zwłaszcza regionalnej – kuchni. Zbierać je można, ale oczywiście poza obszarami chronionymi, parkami narodowymi i rezerwatami, szanując rzecz jasna wszystko co napotkamy na swojej drodze. Pamiętając również o tym, by nie niszczyć grzybów niejadalnych ani nie rozkopywać ściółki. Samo grzybobranie zresztą może okazać się fantastyczną przygodą nie tylko dla najmłodszych, ucząc spostrzegawczości oraz cierpliwości.
Masz pytania? Skontaktuj się śmiało!